۱۳۸۸ اردیبهشت ۱۹, شنبه

پيشنهادي به کميته مسابقات فدراسيون شطرنج


الان داشتم اخبار سايت فيده را نگاه مي کردم ديدم مسابقات قهرماني زير 20 سال دختران و پسران آسيا را اعلام کرده است.

اين مسابقات از 10 الي 17 تير (‌8-1 جولاي 2009) در کشور سريلانکا برگزار مي شود. اينجا کليک کنيد .

خوب ما مسابقات زير 20 پسران را برگزار کرديم ولي زير 20 سال دختران را نه .

البته من مي دانم چه مشکلي پيش آمد که مسابقات لغو شد ولي به هر حال فدراسيون هم بايد زمان مناسب تري را براي شناخت قهرمان اين مسابقات و اعزام به آسيا انتخاب مي کرد.

حالا غرض از اين صحبت اين بود که فدراسيون و کميته مسابقات بهتره مسابقات را اولويت بندي کنه . مثلا چه اشکالي داشت که در فروردين فقط مسابقات زير 20 ال قهرماني کشور برگزار مي شد و و مسابقات رده هاي سني تابستان .

فراموش نکنيم که مسابقات قهرماني رده هاي سني جهان در آبان برگزار مي شود و مسابقات قهرماني آسيا به احتمال فراوان اواسط تابستان .

حالا من نمي دانم فدراسيون چطور مي خواهد در فصل امتحانات مدارس و احتمالا دانشگاه ها (‌خرداد ) مسابقات زير 20 سال دختران را برگزار کند .

به هرشکل بهتر است از اين به بعد ( براي سال هاي آتي )‌همين نکته يعني اولويت بندي در مسابقات رعايت شود. و از برگزاري مسابقات به شکل متوالي و پشت سرهم خودداري شود. فراموش نکنيم داشتن تقويم و برنامه ريزي شايد مهم ترين وظيفه يک فدراسيون باشد .

۱۳۸۸ اردیبهشت ۱۸, جمعه

استعفاء

استعفاء
خدمت خوانندگان و اعضای محترم هیات شطرنج استان تهران می رسانم که اینجانب علی قائم مقامی از سمت های مسئولیت در کمیته مسابقات هیات شطرنج و همچنین سایت هیات شطرنج تهران امروز جمعه 18/2/88بطور رسمی استعفاء نمودم . البته استعفای من بصورت شفاهی و غیر رسمی از ابتدای مسابقات رده های سنی دختران در تهران از تاریخ 21/1/88 صورت گرفته بود.
برای آقای زاهدی و مسئولین محترم و همچنین خانواده بزرگ هیات شطرنج آرزوی موفقیت دارم.
امیدوارم با برنامه ریزی های صورت گرفته و همچنین برنامه های بهتر هیات شطرنج موفق تر از قبل باشد.

۱۳۸۸ اردیبهشت ۱۲, شنبه

دهم اردیبهشت روز ملی خلیج فارس


ضمن عرض تبریک به مناسبت این روز ملی عزیز به همه هموطنان و فارسی زبانان دنیا بهانه ای دست داد تا مطلبی که همیشه ذهنم را آزار می داد بیان کنم.


هفته گذشته کمیته هماهنگ کننده عربستانی برگزاری مسابقات کشور های اسلامی به ایران آمد و در خاک ایران درخواست وقیحانه خود در خصوص حذف نام خلیج فارس از روی مدالها وحک نام خلیج جعلی را مطرح نمود.


در مورد پاسخ مقامات و مسئولین کشور به کرات در خبرگزاری ها و سایت ها اشاره شده است ولی من به عنوان یک ایرانی حداقل پیشنهادی را که می توانم بکنم این است که ورزشکاران ایران نیز باید در این راه قدم بردارند و با تحریم مسابقات ورزشی غیر ضروری و عدم عضویت در باشگاه های این کشور ها از جمله امارات گام مثبتی برای سربلندی و عزت و افتخار کشورمان بردارند.


بدون شک زیبنده نیست ورزشکاران ما پا در خاکی بگذارند که به همه مقدسات ایران عزیز توهین می گردد ونام مقدس خلیج فارس در آن جعل وتحریف می گردد.


لذا از سازمان تربیت بدنی ایران درخواست می کنم ضمن کمک به ورزشکاران ایران و در صورت امکان حمایت های مادی و معنوی از ورزشکاران با عزت ایران ،‌با اعزام این عزیزان به سایر مسابقات گامی به سوی اقتداروسربلندی ایران اسلامی برداشته و از اعزام های غیر ضروری به این کشور های هتاک جلوگیری نماید.
مایه تعجب است در حالی که سال گذشته کشور شیخ نشین امارات در اقدامی بی شرمانه از صدور ویزا برای شطرنج بازان ایران خوداری نموده ٰبازیکنان کشورمان امسال در این مسابقات شرکت می نمایند.
بی گمان عزت وافتخار کشور و سربلندی آن جز با همکاری خود ما میسر نمی باشد.




۱۳۸۸ اردیبهشت ۳, پنجشنبه

با شرافت پیروز شوید ، با عزت شکست بخورید



با شرافت پیروز شوید ، با عزت شکست بخورید


هر سال من به مکان های زیادی در آمریکا سفر می کنم تا رشد شطرنج و بویژه در جوانان را بررسی کنم . در هر سخنرانی ، همیشه در مورد موضوع جوانمردی صحبت می کنم .
شعار من و بنیاد سوزان پولگار این است ، با شرافت پیروز شوید ، با عزت شکست بخورید . فرزندان ما باید آداب اخلاقی مناسب را بیاموزند .
یکی از شکایت های متداول که از سوی خانواده ها و مربیان مطرح می شود این است که به کودکان حقه های کثیف آموخته می شود . به یک نمونه توجه کنید :
یک بازیکن در حال شکست سختی است بنابراین دستش را دراز می کند و می خواهد دست بدهد . حریف تحت تاثیر این که بازیکن می خواهد تسلیم شود ، قرار می گیرد . بنابراین ، او نیز دستش را دراز می کند . ناگهان ، بازیکن بازنده فریاد می زند : مساوی . وقتی بازیکن دیگر اعتراض می کند ، بازیکن بازنده می گوید که خیلی دیر شده است جون آنها قبلا دست داده اند .
من بیشتر نگران می شوم وقتی می بینم مربیان و خانواده هایی هستند که حقیقتا این مسائل را آموزش می دهند . آنها بر پیروزی به هر قیمتی اعتقاد دارند . سایر حقه ها از این جمله هستند :وانمود کردن به سرفه های مداوم ، پیشنهاد مساوی در هر حرکت ، لگد زدن به حریف در زیر میز و ...
این ها کارهای خوبی برای یادگیری نیستند . من امیدوارم که همه خانواده ها و مربیان فرزندان و شاگردان خود را با آموزش حرکات جوانمردانه به مسیر درست هدایت کنند . پیروزی عالی است ولی من اعتقاد دارم که آموزش خوب از بد به فرزندانمان بسیار مهم تر است .
نقل از وب سایت سوزان پولگار

۱۳۸۷ بهمن ۲۴, پنجشنبه

توپالف پیش از نبرد نامزدی قهرمانی جهان با کامسکی


توپالف رویاریی با کامسکی بسیار مشکل خواهد بود

دوشنبه آینده مسابقه بین وسلین توپالف و گاتا کامسکی در صوفیه آغاز خواهد شد . همراهان توپالف در پایتخت بلغارستان اقامت کرده اند و کامسکی و دستیارانش امروز به بلغارستان خواهند رسید .
توپالف بلغاری که در اسپانیا زندگی می کند ظاهرا از امتیازات میزبانی رضایت دارد . البته او می گوید در این بین زیان هایی نیز متوجه او خواهد بود و این مسابقه بسیار دشواری خواهد بود .
مصاحبه با وسلین توپالف در ارتباط با با رویارویی آتی او با کامسکی
مصاحبه گر : داگوبرت کوهلمیر
دوشنبه 16 فوریه آغاز فینال نامزدی قهرمانی جهان بین وسلین توپالف و گاتا کامسکی خواهد بود که در صوفیه بلغارستان برگزار خواهد شد . توپالف که اصلیت بلغاری دارد ( ولی در اسپانیا زندگی می کند ) و استاد بزرگ آمریکایی گاتا کامسکی ( که اصلیت او از نوکزنتسک روسیه می باشد – او از یک خانواده تاتاری و نام او در اصل گاتائولا کامسکی می باشد ) در 8 بازی به رقابت خواهند پرداخت . جایزه این مسابه 250000 دلار و برنده در سال جاری به دیدار قهرمان فعلی جهان ویسواناتان خواهد رفت .
همراهان توپالف از یک هفته قبل در صوفیه به سر می برند در حالی که گاتا کامسکی و گروهش امروز به بلغارستان خواهند رسید ( 5 شنبه 12 فوریه ) . قهرمان سابق جهان در هتل 5 ستاره کمپینسکی زورافسکی اقامت کرده است و کامسکی در هتل 5 ستاره هیلتون درست در همان خیابان محل برگزاری این رویارویی ( سالن شماره 6 کاخ ملی فرهنگ ) اقامت خواهد کرد .

داگوبرت کوهلمیر : مسابقه شما و کامسکی ابتدا قرار بود در نوامبر گذشته در لووف اوکراین برگزار شود . در عوض هر دوی شما در المپیاد شطرنج درسدن آلمان شرکت کردید . چه اتفاقی افتاد ؟
توپالف : برای مدت زیادی این مسئله در پرده ابهام بود و وقتی این مسابقه در اوکراین لغو شد من توانستم در المپیاد درسدن شرکت کنم تا به هم تیمی های خود کمک کنم و قائدتا کامسکی نیز با همین اقبال روبرو شد تا تیم آمریکا را همراهی کند . برای من مشخص شد که لووف قطعا قادر به برگزاری مناسب این رویارویی نامزدی نخواد بود .
داگوبرت کوهلمیر : مشکل پیشنهاد لووف در چه بود ؟
آنها فقط حرف می زدند و کار خاصی انجام نمی دادند . بنابراین زمان در حال سپری شدن بود و هیچ چیز خاصی اتفاق نیافتاد .

سازمان دهندگان اوکراینی در پذیرفتن وعده های توخالی یک شیاد که پیشنهاد 750000 دلاری را برای این مسابقه داده بود اشتباه کردند . واقعیت روشن بود و سازماندهندگان و فیده در بررسی دقیق آنها قصور کردند . هیچ ضمانت بانکی یا چیز دیگری وجود نداشت .

اما اکنون شما برای مبلغ پایین تری بازی خواهید کرد ؟
درست است ولی از سوی دیگر این فینال قهرمانی جهان نیست . من حاضر به مسابقه طبق این شرایط هستم . طبعا دوست داشتم تا جایزه بزرگتری بود ولی بدلیل بحران های مالی غیر ممکن است که بیش از 250000 دلار در بلغارستان پیدا کنیم . بخش زیادی از این مبلغ را وزارت ورزش تامین کرده و بقیه از سوی اسپانسر های خصوصی تامین می شود .

به چه شکلی باری مسابقه آماده شدید ؟

فکر کنم من هرکاری لازم بود در ماهه های گذشته انجام دادم . در دسامبر من اولین سوپر تورنمنت در نانجینگ چین را که به شکل زیبایی ترتیب یافته بود بردم . با این پیروزی من توانستم جایگاهم را بعنوان رتبه اول در رده بندی جهانی شطرنج تثبیت کنم . بعد از آن من در اسپانیا بودم و بطور کامل برای آمادگی ام برای این مسابقه در صوفیه تمرکز کردم .
آیا در بهترین وضعیت برای مسابقه هستید ؟
همینطور است . برای من بسیار مهم است تا در بهترین شکل در صوفیه باشم . بدلیل اینکه شما سطح بالایی از شطرنج را به نمایش بگذارید باید از نظر روحی و جسمی بخوبی آماده شوید . در سن من این مشکل چندانی نیست . آناند 6 سال از من بزرگتر است و در بهترین سطح بازی می کند .

کدام استاد بزرگان به شما در صوفیه کمک خواهند کرد ؟
من سه دستیار دارم : هموطنم ایوان چیپاروف ، بازیکن اسپانیایی فرانزیسکو والیو و استاد بزرگ هلندی اروین ال آمی .

بخت خود در مقال کامسکی را چطور ارزیابی می کنید ؟
من انتظار ندارم که مسابقه آسانی باشد . نبرد سختی خواهد بود ولی من باور دارم که من برنده خواهم شد . اگر چه چون ما 8 مسابقه می دهیم نباید مرتکب اشتباهی شوم . برتری ریتینگ برای پیروزی کافی نیست .
نقطه قوت حریف شما چیست ؟
گاتا کامسکی جنگجوی بزرگی است و اعصابی فولادین دارد . بعد از یک وقفه طولانی او دوباره به سطح اول شطرنج باز گشته است . او مطمئن است که مرا تحت فشار زیادی قرار دهد . در حین آمادگی ام من سعی کردم نقاط ضعف او را پیدا کنم ولی این که قادر به استفاده از آنها باشم در جریان مسابقه روشن خواهد شد .

آیا مسابقه در صوفیه که زادگاه شماست امتیازی برایتان در بر دارد ؟
اگر شما موفق باشید ، مسابقه در وطن همیشه لذت بخش است . از سوی دیگر می تواند زیان هایی را هم در بر داشته باشد چون انتظارات هموطنان من زیاد است و فشار بسیار بالاست . من این وضعیت را در مسابقات استادی ام تل در بلغارستان تجربه کرده ام . مشکلی برای مسابقه نامزدی برای من در یک کشور خارجی وجود ندارد .

فیده در حال آزمایش قوانینی برای سیستم قهرمانی جهان است . کدام شکل را شما ترجیح می دهید ؟
از دید من 3 گزینه امکان پذیر است : رویارویی دو جانبه بین 2 بازیکن ، در قالب تورنمنت و سیستم حذفی . هر سه گزینه برای من خوب است ولی هنگامی که شما یک سیستم را آزمایش می کنید باید آن را به پایان برسانید . این مهم ترین نکته است . اگر فدراسیون جهانی شطرنج به سادگی این قوانین را در جریان برگزاری یک سیستم تغییر دهد همانطور که قبلا هم این کار صورت گرفته است ، باعث از دست دادن اعتبار خود خواهد شد . فیده نباید تعجب کند اگر بازیکنان برجسته سیستم قهرمانی جهان را ترک کنند .

منبع : سایت chessbase

سر تیتر اخبار مهم شطرنج در جهان





آلینا کاشلینسکایا در سن 15 سالگی با کسب سومین نورم خود در مسابقات مسکو به عنوان استاد بزرگی بانوان دست یافت . وی در سال 2007 نیز به عنوان جوانترین استاد بین المللی اروپا دست یافته بود . وی با کسب این عنوان اکنون به عنوان جوانترین استاد بزرگ اروپا نیز شناخته می شود .


کنفرانس تحقیقات بین المللی شطرنج در روسیه و سیستم آموزشی جهان - مسکو (3-1 فوریه 2009)


شرکت کنندگان در این کنفرانس در رابطه با مشکات موجود در گنجاندن شطرنج به عنوان یکی از عنوان های درسی مدارس به بحث و تبادل نظر پرداختند . به نظر می رسد که شطرنج به عنوانی ابزاری قوی و ومفید برای کودکان خواهد شد . بیشتر


ثبت نام و دعوت برای دوره تربیت مدرس فیده

این دوره از 26 جون تا 2 جولای 2009 در آکادمی مربیان فیده در برلین برگزار خواهد شد .



اونیشوک و پوگونیا برندگان مسابقات اوپن 2009 مسکو




مسابقات آزاد پفالز از تاریخ 15 الی 22 فوریه در آلمان

مفسران سایت چس دام استاد بزرگان والنتین یوتوف و دزان بویکوف نیز در این مسابقات شرکت خواهد کرد . و پس از پایان مسابقات به استاد بزرگان باوئر و دیمیتروف ملحق شده تا رویارویی های توپالف و کامسکی و نیز مسابقات لینارس 2009 را به تفسیر کشند . بیشتر

مسابقات جام خزر

مسابقات جام خزر امسال با برنامه ریزی خیلی عالی از سوی هیات شطرنج استان گیلان در حال برگزاری است. امیدواریم سایر مسابقات در کشور نیز به همین نحو دارای نظم و برنامه ریزی دقیقی باشند .



سایت رسمی مسابقات

جدول A

جدول B

جدول بانوان

۱۳۸۷ بهمن ۲۳, چهارشنبه

مسابقات رده های سنی دختران استان تهران (5-1 اسفند 1387)


مسابقات قهرمانی رده های سنی دختران استان تهران
هیئت شطرنج استان تهران در نظر دارد به منظور پیشرفت شطرنج بانوان استان مسابقات قهرمانی رده های سنی استان را پس از سه سال وقفه برگزار نماید.


هئیت شطرنج استان تهران در نظر دارد مسابقات قهرمانی رده های سنی دختران تهران را در صورت رسیدن به حدالنصاب لازم از یکم تا پنجم اسفند ماه سال جاری برگزار نماید . متقاضیان میبایست جهت ثبت نام مشخصات خود را تا 87/11/27 به آدرس chesstehran@yahoo.com و یا شماره فکس 88991692 ارسال دارند. بدیهی است آئین نامه مسابقات متعاقبا اعلام خواهد شد.



خواهشمند است جهت برنامه ریزی مناسب هیئت و دریافت آمار شرکت کنندگان ثبت نام خود را هرچه سریعتر از طریق ایمیل هیئت شطرنج تهران و یا فاکس هیئت اعلام فرمایید .

افتتاح سایت هیئت شطرنج استان تهران





علاقمندان تهرانی از این پس می توانند اخبار و اطلاعات در مورد شطرنج تهران ، کشور و جهان را در این سایت شاهد باشند .



افتتاح سایت رسمی هیئت شطرنج تهران


۱۳۸۷ بهمن ۲۰, یکشنبه

تعویض در شطرنج ( 5)


نوبت سفید
آیا او باید پیاده ها را در e5 تعویض کند ؟

رونان بنت : این یکی از شاخه های اصلی دفاع فیلیدور است . ولی حتی اگر من با این تئوری فیلیدور آشنا نیز نبودم با آگاهی ازاصول از تعویض اجتناب می کردم . سفید چه چیزی از تعویض عایدش می شود . بهتر این است که سیاه تشویق شود تا ... exd4 را بازی کرده و سرمایه گذاری خود در مرکز را به حراج بگذارد .
ولی بگذارید ببینیم اگر سفید 7 dxe5 را انتخاب کند ، چه اتفاقی می افتد ؟ اگر من مهره سیاه را داشتم احتمالا 7... Nxe5 را بجای 7 ...dxe5بازی می کردم . حالا سیاه یک سوار در مرکز دارد که فیل سفید را در c4 تهدید می کند و در ضمن قطری را نیز برای فیل سفید رو خود باز کرده است .

سفید یا باید بار دیگردر e5 دست به تعویض بزند و یا باید فیل خود را به خانه e2 بازگرداند در غیر این صورت 8 ... Bg4 آچمزی ناخوشایندی را برایش رقم خواهد زد . به نظر من با انتخاب راه های دیگری سیاه می تواند گسترش خود را بدون مشکلات چندانی به اتمام رساند . امیدوارم دام های آشکار و البته وحشتناک از چشم من دور نمانده باشد .

دانیل کینگ : دامی در کار نیست . تعویض در e5 بازی سیاه را فعال کرده و اشتباه است . 7... Nxe5 پاسخ مناسبی نیست . ولی 7... dxe5 تنش را بیشترنگه می دارد . بازی آلخین – اونسون ( کیف 1916) این طور ادامه یافت :

8 Bg5 c6 9 a4 Qc7 10 Qe2 Nc5 11 Ne1 Ne6 12 Be3 Nd4


و با اشغال پایگاه مرکزی ، وضع سیاه خوب به نظر می رسد .
من تردید دارم که بازیکنان زیادی با رونان موافق باشند و از این که تعویض برتری سفید را از بین می برد ، بخوبی آگاهند. تنش در مرکز با تعویضی بی موقع از بین رفته است . ولی تئوری یک چیز است و واقعیت چیز دیگری است . بازیکنان اغلب این تعویض را انجام می دهند . و این ساختار های پیاده نه تنها در این نوع گشایش بلکه برای مثال اغلب از شروع اسپانیایی پدید می آید .
همیشه دلیلی وجود دارد که معمولا تعویض انتخاب های پویای (دینامیک ) سیاه را از بین برده و مطمئن است .
در صورتی که مطمئن نیست . سوار های سیاه آزادی عمل بیشتری یافته اند و سفید برتری فضای خود را از دست داده است . مهم ترین نکته در این نوع وضعیت ها این است که بر اعصاب خود مسلط شوید و تنش را حفظ کنید . 7 .Re1 بهترین انتخاب برای حمایت از e4 است ( من 7. Qe2 را بدلیل ... Re8 و فشار زیادی که بر ستون e وارد می شود دوست ندارم ) و اگر سیاه ...c6 را بازی کرد همیشه آن را با a4 پاسخ دهید تا از ... b5 حریف جلوگیری کند . بهترین سیاست سفید اتخاذ روش انقباضی است .
امیدوارم سلسله بحث های تعویض که از سوی استاد بزرگ دانیل کینگ ارائه شد کمک مفیدی برای علاقمندان فراهم آورده باشد .
تا مبحث بعدی
بدرود

۱۳۸۷ بهمن ۱۷, پنجشنبه

تعویض در شطرنج (4)


ایوانچوک ( سفید ) - آدامز ( سیاه )
فرانکفورت 2000

در آخر بازی ، تعویض سوار ها پیامد های غیر قابل بازگشتی را دارد . سفید در حرکت آخر خود 1 h3 را بازی کرده است . سیاه چگونه باید به این حرکت پاسخ دهد ؟
رونان بنت : حرکت آخر سفید به نظر من یک اشتباه جدی است و فکر می کنم ، بتوانم ببینم که چطور سیاه برتری بگیرد . ولی اول ، بگذارید نگاهی به انتخاب های احتمالی سیاه داشته باشیم .

1...gxh3

این حرکت بطور واضح بد است . چرا که بعد از2 .Rh4 ، سفید پیاده h3 را گرفته و بازی احتمالا به تساوی می انجامد .
آیا در حرکت 1...h4 ایده فریب دهنده ای وجود دارد ؟ این طور به نظر نمی رسد . چون 2 Rxg4 به هر گونه رویا پردازی پایان می دهد .

خوشبختانه ادامه روشن تری وجود دارد :


1...Rd4

اکنون سفید با مشکل بزرگی روبروست . تعویض در d4 هم دیوانگی است :

2 Rxd4 cxd4 3 hxg4 hxg4 4 Kd2 Kc6 5 Kd3 Kd5

که به طور حتم سیاه برنده است .
آیا سفید حرکت بهتری دارد ؟

2 hxg4

که با ادامه زیر از سوی سیاه با شکست مواجه می شود .

2...Rxf4 3 gxf4 h4

سیاه پیاده خود را زودتر و با کیش وزیر می کند . تنها انتخاب مناسب سفید 2 Rf1 است که اگر من بطور صحیح محاسبه کرده باشم ، حرکت فریبنده h4… حالا بدرد می خورد :

2...h4 3 gxh4 gxh3 4 Rh1 Rxh4

و بامیخکوب شدن دائمی رخ سفید ، شاه سیاه با قدرت وارد بازی خواهد شد . سفید بعد از ادامه زیر نیز کار بهتری نمی تواند انجام دهد .

3 hxg4 hxg3 4 Rg1 Rxg4

دانیل کینگ : خوب محاسبه کردی . بازی حقیقی این طور ادامه یافت .

1...Rd4 2 Rf2 h4! 3 hxg4 hxg3 4 Rg2 Rxg4 5 Kd2 Kc6 6 Ke3 Kb5 7 Kf3 Rg8 8 a3 a5 9 Kf4 a4 10 bxa4+ Kxa4

و سفید تسلیم شد چون شاه سیاه پیاده c خود را به سمت وزارت هدایت خواهد کرد . این یک مثال نمونه است که رخ قادر به حمایت از پیاده خودی از پشت سر می باشد : رخ سفید بطور غیر فعالی مجبور به دفاع است و این امربا دادن زمان به شاه سیاه ، او را قادر می سازد تا در جناح دیگر حمله ور شود . پیاده g را نمی توان گرفت چرا که آخر بازی شاه و پیاده برای سفید نا امید کننده و بازنده است .
تمایل ایوانچوک به تعویض پیاده های جناح شاه غیر قابل باور بود . با فقط باقی ماندن پیاده های جناح وزیر ، پیاده اضافی سیا ه هیچ ارزشی نخواهد داشت ، اما در ابتدا او باید شاه خود را به پیش ببرد و آن گاه سیاه با پیاده های دو پشته خود کاری از پیش نخواهد برد . آدامز بدرستی درک کرد که برای اجتناب از مساوی باید سریعا واکنش نشان دهد و بنابراین ...Rd4 و سپس حرکت زیرکانه ... h4 را پیدا کرد .

۱۳۸۷ بهمن ۱۵, سه‌شنبه

تعویض در شطرنج (3)


Ashton-King, 4NCL 2006
نوبت سیاه


مبحث تعویض در شطرنج را با یک وضعیت پیچیده ترپی می گیریم .
رونان بنت : این اصل که هرچه مهره های کمتری در صفحه باقی باشد پیاده های منفرد آسیب پذیر ترند ، سیاه را ناگزیر می کند تا از تعویض اجتناب کند . اما اصول یک چیزند و انتخاب های های صحیح چیز دیگر. وزیر سیاه دقیقا کجا می تواند برود ؟ اگر :
1...Qb6

آنگاه سفید ادامه زیر را انجام میدهد :

2 Rxd8+ Rxd8
(2...Kxd8 3 Qb8+) خوشایند به نظر نمی رسد
3 Qxe6+
یک پیاده از دست داده و به احتمال نتیجه ای عاید سیاه نخواهد شد .

اما ادامه زیر چطور ؟ :

1...Qf7
آن گاه اگر :

2 Rxd8+ Rxd8
( 2...Kxd8?? 3 Qb8+ Kd7 4 Ne5+ )

وزیر سیاه از دست خواهد رفت .

3 Qxe6 Qxe6 4 Rxe6 Bxg2

سیاه پیاده را پس گرفته و مترصد تساوی است . شاید این ادامه برای سیاه بد نباشد .
اگر سیاه وزیرها را تعویض کند چه اتفاقی می افتد ؟

1...Qxe5 2 Nxe5 Bxg2 3 Rg1


و پس از حرکت فیل سیاه ، سفید پیاده خود را با Rxg7 .3پس می گیرد . تعویض رخ ها نیز در d1 و d8 امکان پذیر است ولی فکر نمی کنم که تغییر چندانی را ایجاد کند و وضعیت به همان شکل به نظر می رسد . مطمئنم که دانیل به من خواهد گفت من نکته ای را از دست داده ام ولی در این وضعیت من نمی دانم که چرا تعویض وزیر ها خوب نیست .

دانیل کینگ
: فکر کردن رونان در جریان بازی به همان اندازه من است . با این همه امکان تعویض ، این یک وضعیت گیج کننده است و من بهترین راه حل را نیافتم . اولا : به ذهنم خطور نکرد که وزیر را از c7 حرکت دهم .وزیر سفید در موقعیت محکمی قرار دارد که سیاه باید برای آن فکری بکند . من تعویض وزیر ها را بررسی کردم ولی بطور غریضی از این که اسب سفید را در مرکز صفحه ببینم احساس بدی کردم.
من فورا 1...Bxg2 را بازی کردم ، بدون این که به 2 Rxd8+ توجه کنم که مرا شدیدا تحت فشار قرار داد . من نمی توانستم رخ حریف را با شاه پس بگیرم چون شاه را بدون نیروهای کامل دفاعی در معرض حمله قرار می داد و در صورت :

2...Qxd8 3 Qxg7

سفید پیاده را با فشار بیشتری پس می گرفت .
بنابر این مجبور بودم که 2...Rxd8 را بازی کنم و پس از 3 Qxe6+ بازی به سمت مساوی پیش رفت .

در عوض من با انتخاب صحیح زیر صاحب یک پیاده اضافی می شدم .
1...Rxd1+, 2 Rxd1 Bxg2


که این کار نیاز به محاسبه عمیق دارد و اگر من این حرکت را محاسبه می کردم قطعا آن را انجام می دادم . اما با واگذاری یک ستون باز احساس ناخوشایندی به من دست می داد .

۱۳۸۷ بهمن ۷, دوشنبه

مسابقات فجر نوجوان بهمن 1387

بالاخره مسابقات فجر نوجوان امروز 7/8/87 دوشنبه رسما آغاز شد هرچند تا حدی شروع به کار مسابقات تحت الشعاع ورود کارپف قرار گرفته بود . و این هم سایت های نتایج مسابقات :
دور اول :
در بخش دختران زیر 12 سال که 16 شرکت کننده داشت . این نتایج بدست آمد :
پگاه قائم مقامی بر سارا اسدی پیروز شد . شادی امیدیان نسب بر فرنوش بیاتی غلبه کرد و نگار میرزایی و عاتکه عطایی و بیتا اخگری به ترتیب بر جولانی ، کریمی و کرمانی و مومنی غلبه کردند.
جای خالی درسا درخشانی و سارا خادم کاملا احساس می شد.
بازی های امروز عصر پگاه قائم مقامی و کیمیا قاضی شریف و همینطور شادی امیدیان نسب و نگار میرزایی جالب توجه می باشد.
در رده زیر 14 دختران زهرا آزاد واری در یک بازی کاملا بسته برابر کیمیا فخاری به نتیجه مساوی رضایت داد . رعنا حکیمی فر خیلی سریع بر حریفش ترنم قاسم پور چیره گشت .بازی نادیا باقری و مصطفوی به تساوی ختم شد .کیمیا مرادی با خونسردی و تجربه بر حیرانی مقدم پیروز شد . و صبا رستمیان و روژین داریوش و مائده رضایی پناه نیز حریفان خود را از پیش رو برداشتند.
در بازی های زیر 14 پسران هم اتفاق قابل ذکری حادث نشد و نوید کرهانی ،وحید فرامرزی و فرزاد بلورچی و امین قهری بر حریفان خود پیروز شدند و بازی امیر سالار جوادی فر و علی کیایی ونیز دانیال صفوی و مسعود طالبی مساوی شد. ضمن اینکه کامران ایقانی مقابل کاوه قاضی شریف حاضر نشد .
دور دوم :
در بخش دختران زیر 12 سال کیمیا قاضی شریف در مقابل پگاه قائم مقامی با دفاع پتروف و بر اثر اشتباه حریف در آخر بازی به برتری رسید . شادی امیدیان نسب و نگار میرزایی به ترتیب برابر عاتکه عطایی و بیتا اخگری به تساوی رضایت دادند . محدثه علیجانزاده و نازنین مومنی هم برابر بیاتی و اسدی پیروز شدند.
در دور سوم بازی های کیمیا قاضی شریف - محدثه علی جان زاده و نگار میرزایی -شادی امیدیان نسب از حساسیت خاصی برخوردار است .
در رده زیر 14 دختران بازی جالب توجه رعنا حکیمی فر برابر روژین داریوش به تساوی رسید . رعنا هیچ راهی برای گریز از تکرار حرکات نداشت . کیمیا مرادی بار دیگر با خونسردی و تجربه روژین وفا یی را شکست داد . صبا رستمیان بر مائده رضایی پناه پیروز شد و نادیا باقری بر آیدا غفاریان پیروز شد . در آخرین بازی شب گذشته زهرا آزادواری در یک بازی فشرده در برابر حریف سخت کوش خود شادان مصطفوی به برتری رسید.
بازی های جالب توجه دور سوم این گروه کیمیا مرادی برابر صبا رستمیان و زهرا آزادواری در برابر رعنا حکیمی فر خواهد بود .
در رده زیر 14 سال پسران کاوه قاضی شریف نوجوان خوش فکر و مسلط بر کفاش غلبه کرد . امین قهری هم که بسیار با صبر و حوصله بازی می کند بر نوید کرهانی پیروز شد . وحید فرامرزی و فرزاد بلورچی نیز به ترتیب بر چرمچی و رحیمی غلبه کردند .برنا صمدی نوجوان با اخلاق تهرانی نیز بر سورنا طباطبایی پیروز شد . بازی دانیال صفوی و جوادی فر نیز با توجه به تنگی وقت شدید جوادی فر علیرغم برتری او به تساوی ختم شد. و بازی عجیب و غریب وجنجالی طالبی و کیایی به سود کیایی به پایان رسید.
در دور سوم بازی های فرزاد بلورچی فرد در برابر کاوه قاضی شریف و نیر امین قهری برابر وحید فرامرزی از حساسیت خاصی برخوردار است .
نتایج دور سوم :
رده زیر 12 دختران :
کیمیا قاضی شریف 1- محدثه علیجان زاده 0
شادی امیدیان نسب 1- نگار میرزایی 0
بیتا اخگری 1- عاتکه عطایی 0
نازنین مومنی 1- پگاه قائم مقامی 0
غزاله طلاکوب 1- مبینا کرمانی 0
سارا اسدی 0- فرنوش بیاتی 1
رده 14 دختران :
نتایج مهم
کیمیا مرادی 1- صبا رستمیان 0
رعنا حکیمی فر 1- زهرا آزادواری 0
کیمیا فخاری 0- نادیا باقری 1
مائده رضایی پناه 0- روژین داریوش 1
رده زیر 14 پسران :
نتایج مهم
کاوه قاضی شریف 2/1 - فرزاد بلورچی فر 2/1
وحید فرامرزی 1- امین قهری 0
برنا صمدی 0- علی کیایی 1
کیان مشمولی 1- نوید کرهانی 0
کامیار مهرآبادی 0-امیر سالار جوادی فر 1
دور چهارم :
رده سنی 12 دختران :
کیمیا قاضی شریف 0-1 شادی امیدیان نسب
بیتا اخگری 1-0غزاله طلاکوب
محدثه علیجانزاده 1- 0 نازنین مونی
نگار میرزایی 0- 1عاتکه عطایی
پگاه قائم مقامی 1- 0درسا جولانی
مبینا کرمانی 0- 1 فرنوش بیاتی
رده 14 دختران :
آخرین نتایج :
نادیا باقری 0- 1 رعنا حکیمی فر
صبا رستمیان 1- 0 حیرانی مقدم
ترنم قاسم پور 0- 1 فخاری
مروارید نجفی 1- 0 مائده رضایی پناه
رژینا وفایی 1- 0 روژین شرف لاری
رده سنی 14 پسران :
آخرین نتایج :
فرزاد بلورچی 2/1 - 2/1 وحید فرامرزی
محسن کرامتی 1- 0 برنا صمدی
امین قهری 1- 0 مشمولی
دور پنچم :
نتایج مهم :
رده زیر 12 دختران
شادی امیدیان نسب 1- 0 بیتا اخگری
عاتکه عطایی 1- 0 کیمیا قاضی شریف
محدثه علیجانزاده 1- 0پگاه قائم مقامی
رده زیر 14 دختران
کیمیا مرادی 2/1 - 2/1 رعنا حکیمی فر
مصطفوی 2/1- 2/1 صبا رستمیان
نادیا باقری 2/1- 2/1 زهرآزاد واری
فخاری 0- 1روژین داریوش
رده زیر 14 پسران
وحید فرامرزی 1- 0 امیر سالار جوادی فر
کاوه قاضی شریف 1- 0 امین قهری
محسن کرامتی 1- 0فرزاد بلورچی فر
علی کیایی 1- 0 میلاد کفاش
دور ششم :
نتایج مهم رده 12 دختران :
علیجان زاده 1-0 امیدان نسب
عاتکه عطایی 0- 1 فرنوش بیاتی
بیتا اخگری 0- 1 قاضی شریف
میرزایی 1-0 مومنی
رده 14 دختران :
زهرا آزاد واری 1- 0 کیمیا مرادی
رعنا حکیمی فر 1- 0صبا رستمیان
روژین داریوش 0- 1 نادیا باقری
رده 14 پسران :
وحید فرامرزی 1- 0 علی کیایی
کاوه قاضی شریف 1- 0 محسن کرامتی
فرزاد بلورچی 1- 0نوید کرهانی
امیر سالار جوادی فر 1- 0یاشار رحیمی
نتایج دور هفتم (آخر ) و رده بندی پایانی :
رده زیر 12 دختران :
نگار میرزایی 0- 1 محدثه علیجنزاده
مبینا کرمانی 2/1 - 2/1 شادی امیدیان نسب
فرنوش بیاتی 0- 1 کیمیا قاضی شریف
عاتکه عطایی 1- 0 نازنین مومنی
درسا جولانی 0-1 بیتا اخگری
سارا اسدی 0- 1 غزاله طلاکوب
نفرات برتر :
1- محدثه علیجانزاده 6 امتیاز
2- کیمیا قاضی شریف 5 امتیاز
3- شادی امیدیان نسب 5 امتیاز
4- عاتکه عطایی 4.4 امتیاز
5- بیتا اخگری 4.5 امتیاز
6- فرنوش بیاتی 4 امتیاز
پدیده های مسابقات : شادی امیدیان نسب - فرنوش بیاتی
رده زیر 14 دختران :
رعنا حکیمی فر 1- 0 شادان قوام مصطفوی
کیمیا مرادی 1- 0 نادیا باقری طالقانی
روژین داریوش 0- 1 زهرا آزادواری
صبا رستمیان 0- 1مروارید نجفی
سرونار حیرانی مقدم 0- 1 کیمیا فخاری
ترنم قاسم پور 0- 1 مائده رضایی پناه
مرضیه نجیب 1-0 روژین شزف لاری
روژینا وفایی 1-0 ملیکا نهاردانی
پدیده های مسابقات : کیمیا فخاری و مروارید نجفی
نفرات برتر :
1- رعنا حکیمی فر 6 امتیاز
2- کیمیا مرادی 5.5 امتیاز
3- زهرا آزادواری 5 امتیاز
4- کیمیا فخاری 4.5 امتیاز
5- مروارید نجفی 4.5 امتیاز
6- نادیا باقری 4 امتیاز
رده 14 پسران :
نتایج دور آخر :
کاوه قاضی شریف 1- 0 وحید فرامرزی
محسن کرامتی 1-0 امیر سالار جوادی فر
علی کیایی 0-1 امین قهری
کیان مشمولی( -) - (+) فرزاد بلورچی فر
نوید کرهانی1 -0 یاشار رحیمی
کامیار مهرآبادی 2/1 - 2/1 برنا صمدی
میلاد کفاش 2/1 -2/1 حسین اولیائی
مسعود طالبی 1- 0 حسن سیاه پوشان
دانیال صفوی 1- 0 علی صالحی
رئوفی نیاا 2/1 -2/1 سورنا طباطبایی
نفرات برتر :
1- کاوه قاضی شریف 6 امتیاز
2- وحید فرامرزی 5.5 امتیاز
3- فرزاد بلورچی فرد 5 امتیاز
4-امین قهری 5 امتیاز
5- محسن کرامتی 5 امتیاز
6- علی کیایی 4 امتیاز
پدیده های مسابقات : محسن کرامتی و علی کیایی

۱۳۸۷ بهمن ۶, یکشنبه

مسابقه آزاد بين المللي آركاپيتاي بحرين











دور اول مسابقات آزاد بین المللی آرکاپیتای بحرین با پیروزی استاد بزرگان کشورمان امیر باقری و الشن مرادی آغاز شد.
در دور اول امیر که با مهره سفید بازی می کرد بو خلف منصور از کشور میزبان را پشت سر گذاشت و الشن نیز با مهره سیاه بر مارک بوناسیوکس از سوئیس غلبه کرد . در دور دوم امیر با مهره سیاهه به مصاف المرزوقی از امارات خواهد رفت و الشن مرادی نیز با مهره سفید به دیدار ایاد حسین از بحرین خواهد رفت .
برا ی مشاهده نتایج دور اول اینجا کلیک کنید .
برای مشاهده قرعه کشی دور دوم اینجا کلیک کنید .
گفتنی است در این دوره از مسابقات بیش از 16000 دلار جایزه پرداخت خواهد شد . و بانی این مسابقات باشگاه شطرنج بحرین است .
برای دریافت اخبار و اطلاعات بیشتر به سایت رسمی مسابقات مراجعه کنید .
نتایج بازیکنان ایران در دور سوم :امیر باقری برابراستاد فیده اماراتی جاسم الهوار به پیروزی رسید و الشن نیز برابر استاد بین المللی مصری والا ثروت به برتری دست یافت.
در دور چهرم امیر باقری برابر استاد بزرگ مصری عصام الجندی خواهد رفت و الشن مرادی نیز به مصاف استاد بزرگ بلغاری والنتین ایتوف خواهد رفت .
نتایج بازیکنان ایران در دور ششم :
استاد بزرگ الشن مرادی بر استاد بزرگ بیلو روس سرگی کاسپاروف پیروز شد و استاد بزرگ امیر باقری بر منصور عباس از امارات غلبه کرد.
در دور هفتم الشن مرادی بر روی میز 1 به دیداراستاد بزرگ مالاخاتکوخواهد رفت و امیر باقری با اورتیز ونیر دیدار خواهد داشت.
نتایج بازیکنان ایران در دور هفتم :
استاد بزرگ الشن مرادی در میز یک با مهره سیاه در برابر وادیم مالاخاتکو به نتیجه مساوی رسید و5.5 امتیازی شد و امیر باقری در برابر اورتیز ونیر به پیروز رسید و 5 امتیازی شد.
در دور هفتم الشن به دیدار استاد بزرگ آذربایجانی رسول ابراهیمف می رود و امیر باقری نیز با استاد بزرگ روسی پاول تروگوبوف دیدار خواهد داشت .
نتایج بازیکنان ایران در دور هشتم :
استاد بزرگ کشورمان الشن مرادی برابر رسول ایراهیموف آذربایجانی به نتیجه مساوی رسید و استاد بزرگ امیر باقری برابر تروگوبوف روس به برتری دست یافت . اکنون الشن و امیر هردو شش امتیازی هستند.
در دور نهم به قید قرعه هردواستاد بزرگ کشورمان با هم دیدار خواهند داشت .
نتایج بازیکنان ایران در دور پایانی :
استاد بزرگان امیر باقری و الشن مرادی در دور پایانی با هم دیدار داشتند که برنده این دیدار به مقام سومی دست می یافت.
در این بازی الشن مرادی با پیروزی بر امیر باقری عنوان سومی را از آن خود ساخت و امیر باقری به مقام هفدهمی رضایت داد .
در این مسابقات استاد بزرگ وادیم مالاخاتکو از روسیه سفید با 7.5 امتیازبه مقام اول رسید و استاد بزرگ بلغاری والنتین یوتوف به مقام دومی دست یافت .

دبیر جدید هیئت شطرنج تهران


طی حکمی از سوی سرپرست هیئت شطرنج تهران آقای حسین صمدی به سمت دبیر هیئت شطرنج تهران منصوب و مشغول به کار شدند .
برای آقای صمدی در این سمت جدید آرزوی موفقیت داریم.
امیدوارم ایشان با بکارگیری اندیشه های نو و از استفاده از تجارب کارشناسان دلسوز این رشته غبار از چهره هیئت شطرنج تهران بزدایند و بار دیگر بهاری با طراوت را برای شطرنج بازان عزیز تهرانی رقم بزنند .

فجر نوجوان و اقدام ارزنده فدراسیون شطرنج




از فردا مسابقات فجر نوجوان یک بار دیگر استارت خواهد خورد


فدراسیون شطرنج و شخص رئیس فدراسیون در اقدامی در خور توجه بار دیگر مسابقات آزاد فجر نوجوان را احیا نمودند .
ضمن تقدیر از این حرکت چه خوب است از این نوع مسابقات حتی در تابستان نیز برنامه ریزی شود تا هر چه بیشتر به رشد این عزیزان بیانجامد. امید است در سال های آتی با برنامه ریزی بهتری برای این عزیزان این نوع مسابقات در دستور کار قرارگیرد.

وبلاگ آموزش شطرنج سعی دارد بازی های زیبایی را که نونهالان و نوجوانان در جریان بازی های فجر نوجوان انجام می دهند ،بمنظور تشویق این عزیزان در این وبلاگ درج کند .
لذا از این عزیزان درخواست می شود بازی هایی که مهیج و زیبا می باشند و حاوی نکات آموزشی برای سایر عزیزان است جهت درج در وبلاگ به آدرس پست الکترونیکی وبلاگ ارسال تا نسبت به درج آن در وبلاگ اقدام شود .


۱۳۸۷ بهمن ۵, شنبه

رویارویی احسان قائم مقامی و آناتولی کارپوف ( Anatoly Karpov vs Ehsan Ghaem Maghami)











Anatoly Karpov vs Ehsan Ghaem Maghami




8 الی 14 بهمن ماه - تهران

Jan, 26 - Feb, 2 2009

Tehran - Iran
آناتولی کارپف (روسی: Анатолий Евгеньевич انگلیسی: Anatoly Karpov؛ تولد: ۲۳ مه ۱۹۵۱) قهرمان سابق شطرنج جهان از روسیه. او در بازی پوزیسیونی بزرگ‌ترین شطرنجباز تاریخ شمرده می‌شود تا آنجا که به او لقب مار بوآ داده‌اند.
برای دیدن مختصر بیوگرافی آناتولی کارپف به زبان انگلیسی اینجا کلیلک کنید .
برای دیدن آرشیو کامل بازی های کارپف اینجا کلیلک کنید .
برای دیدن گلچینی از بازی های کارپف اینجا کیلیک کنید .
برای مشاهده آرشیو بازی های کامل احسان قائم مقامی اینجا کلیک کنید .
سایت های فیده و وبلاگ شخصی سوزان پولگار اقدام به درج این خبر نمودند .
سایت chessdom نیز لحظاتی پیش اقدام به درج این خبر نمود .

Mate of the King

Karpov - Ghaemmaghami Match 26 Jan. to 03 Feb
2008, Tehran-Iran


In celebrattion of the 30th Anniversary of the Islamic Revolution of Iran, the Iran Chess Federation has the honor to organize the Combined Match between former world champion GM Anatoly Karpov of Russia and GM Ehsan Ghaem Maghami of Iran from 26 January till 03 February 2009 in Tehran.
Checkmate comes from the Persian "Shah Mat". Shah Mohammed Reza Pahlavi fled Iran in January 1979 after strikes and demonstrations paralyzed the country, and on February 1, 1979 Ayatollah Khomeini returned to Tehran to a greeting by several million Iranians. The match, therefore, is more than just a chess event and it shall be attended by top government officials.The FIDE Laws of Chess will apply with the following exception: as a Special Condition for the Public and Media, all games should continue until the last playable move on the board. The system is the brainchild of Iranian Chess Federation FIDE Delegate Mehrdad Pahlevanzadeh


[Event "Mate of the King"]
[Site "Tehran"]
[Date "2009.01.26"]
[Round "1"]
[White "Karpov, Anatoly"]
[Black "Ghaem Maghami, Ehsan"]
[Result "1-0"]
[ECO "E32"]
[WhiteElo "2604"]
[BlackElo "2644"]
[PlyCount "83"]
[EventDate "2009.??.??"]
1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nc3 Bb4 4. Qc2 O-O 5. a3 Bxc3+ 6. Qxc3 b5 7. cxb5 c6 8. f3 Nd5 9. Qd3 f5 10. Nh3 cxb5 11. e4 fxe4 12. fxe4 Nf6 13. e5 Nd5 14. Ng5 Rf5 15. h4 h6 16. g4 Rxf1+ 17. Rxf1 hxg5 18. Qg6 Nf4 19. Bxf4 gxf4 20. Rxf4 Qxh4+ 21. Kd2 Qh2+ 22. Ke3 Bb7 23. Raf1 Nc6 24. Rf7 Qh3+ 25. Kd2 Qh7 26. Rf8+ Rxf827. Rxf8+ Kxf8 28. Qxh7 Nxd4 29. Kc3 Nf3 30. g5 Nxe5 31. Qh8+ Kf7 32. Qb8 b4+33. axb4 Bc6 34. Qxe5 a6 35. Kd4 Bb5 36. Kc5 d6+ 37. Kxd6 Kg6 38. Ke7 Kh7 39. Qe4+ Kh8 40. g6 Bc6 41. Qf4 Bd5 42. Qb8# 1-0
[Event "Mate of the King"]
[Site "Tehran"]
[Date "2009.01.27"]
[Round "2"]
[White "Ghaem Maghami, Ehsan"]
[Black "Karpov, Anatoly"]
[Result "1-0"]
[ECO "B14"]
[WhiteElo "2604"]
[BlackElo "2644"]
[PlyCount "181"]
[EventDate "2009.??.??"]
1. e4 c6 2. c4 d5 3. exd5 cxd5 4. d4 Nf6 5. Nc3 e6 6. Nf3 Bb4 7. cxd5 Nxd5 8.Bd2 Nc6 9. Bd3 O-O 10. O-O Nf6 11. Be3 Ne7 12. Bg5 Nfd5 13. Qb3 Nxc3 14. bxc3 Bd6 15. c4 h6 16. Bh4 Rb8 17. Bc2 b6 18. Qd3 f5 19. Rfe1 Qc7 20. Bg3 Nc6 21.Rab1 Bxg3 22. hxg3 Qd6 23. Qc3 Kh7 24. g4 Rb7 25. c5 bxc5 26. dxc5 Qf4 27. gxf5 exf5 28. Rbd1 Qb4 29. Qxb4 Nxb4 30. Ba4 Nxa2 31. Be8 Rc7 32. c6 Nb4 33. Rd8 Rf6 34. Nd4 Nxc6 35. Bxc6 Rfxc6 36. Nxc6 Rxc6 37. Re7 a6 38. Ra7 Be6 39. Re8 Bc4 40. Ree7 Rg6 41. f3 h5 42. Kf2 Kh6 43. g3 Kh7 44. Re5 Rf6 45. Ke3 Kh6 46. Ree7 Rg6 47. Kf4 Bd3 48. Ra8 Kh7 49. Ree8 Rb6 50. Kg5 Rg6+ 51. Kxh5 Rh6+ 52. Kg5 Rg6+ 53. Kf4 Rb6 54. Ra7 Rb4+ 55. Kg5 Rb6 56. Ree7 Rg6+ 57. Kf4 Bb5 58. Re5 Bd3 59. Rd7 Bc2 60. Rc5 Bb1 61. Rb7 Bd3 62. Rd7 Bb1 63. Rd1 Rb6 64. Rcc1 Ba2 65. Kxf5 a5 66. Rh1+ Kg8 67. Rc8+ Kf7 68. Rc7+ Kg8 69. Ra1 Be6+ 70. Ke5 Ra6 71. Ra4 Bb3 72. Rg4 Bf7 73. Ra4 Bb3 74. Rc8+ Kh7 75. Rh4+ Kg6 76. Rg4+ Kh7 77. Rc7 Re6+ 78. Kd4 a4 79. Rcxg7+ Kh6 80. Ra7 Rc6 81. Kd3 Re6 82. Raxa4 Bxa4 83. Rxa4 Re1 84. Ra5 Kg6 85. g4 Kf6 86. Kd4 Rd1+ 87. Ke4 Rb1 88. Kf4 Rb4+ 89. Kg3 Kg6 90.Ra6+ Kg7 91. g5 1-0
[Event "Mate of the King"]
[Site "Tehran"]
[Date "2009.01.29"]
[Round "3"]
[White "karpov, Anatoly"]
[Black "Ghaem Maghami, Ehsan"]
[Result "1/2-1/2"][ECO "E36"]
[WhiteElo "2644"]
[BlackElo "2604"]
[PlyCount "87"]
[EventDate "2009.??.??"]
1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nc3 Bb4 4. Qc2 d5 5. a3 Bxc3+ 6. Qxc3 dxc4 7. Qxc4 b6 8. Bf4 Ba6 9. Qa4+ Qd7 10. Qxd7+ Kxd7 11. Rd1 Rc8 12. f3 Ke8 13. e4 Bxf1 14. Kxf1 c5 15. dxc5 Rxc5 16. Ne2 Nbd7 17. Rd2 Rac8 18. Kf2 Rc2 19. Rhd1 Rxd2 20. Rxd2Ng8 21. h4 Ne7 22. h5 h6 23. g4 a6 24. Be3 b5 25. Bd4 f6 26. Bc3 Ne5 27. b3 Nd728. Bb4 Nc6 29. Nd4 Nxd4 30. Rxd4 Rc6 31. Rd6 Rxd6 32. Bxd6 e5 33. Ke3 Kf7 34.Kd3 Ke6 35. Bb4 Nb8 36. Bf8 Kf7 37. Bc5 Nc6 38. a4 Ke6 39. axb5 axb5 40. Kc3 Kf7 41. Be3 Ke6 42. Bc5 Kf7 43. Be3 Ke6 44. Bc5 1/2-1/2

[Event "Mate of the King"]
[Site "?"]
[Date "2009.01.31"]
[Round "4"]
[White "GhaemMaghami, Ehsan"]
[Black "Karpov, Anatoly"]
[Result "1/2-1/2"]
[ECO "B14"]
[WhiteElo "2604"]
[BlackElo "2644"]
[PlyCount "63"]

1. e4 c6 2. d4 d5 3. exd5 cxd5 4. c4 Nf6 5. Nc3 e6 6. Nf3 Bb4 7. cxd5 Nxd5 8.Qc2 Nc6 9. Bd3 Ba5 10. a3 Nxc3 11. bxc3 Nxd4 12. Nxd4 Qxd4 13. Bb5+ Bd7 14. O-OQe5 15. Bxd7+ Kxd7 16. Qa4+ Ke7 17. Bf4 b5 18. Qxa5 Qxf4 19. a4 a6 20. Rfd1Rhc8 21. axb5 axb5 22. Qxa8 Rxa8 23. Rxa8 Qc7 24. Ra3 Qc5 25. Rb3 Qc4 26. Rdb1f5 27. Rxb5 Qxc3 28. R5b3 Qc2 29. R3b2 Qe4 30. Rb4 Qe2 31. R4b2 Qe4 32. Rb41/2-1/2


[Event "Mate of the king (Rapid)"]
[Site "Tehran"]
[Date "2009.02.02"]
[Round "5"]
[White "Ghaem Maghami, Ehsan"]
[Black "Karpov, Anatoly"]
[Result "0-1"]
[ECO "B14"]
[WhiteElo "2604"]
[BlackElo "2664"]
[PlyCount "58"]
[EventDate "2009.02.01"]
[SourceDate "2009.02.02"]

1. e4 c6 2. d4 d5 3. exd5 cxd5 4. c4 Nf6 5. Nc3 e6 6. Nf3 Bb4 7. cxd5 Nxd5 8.Qc2 Nc6 9. a3 Nxc3 10. bxc3 Ba5 11. Bd3 Nxd4 12. Nxd4 Qxd4 13. Bb5+ Bd7 14. O-OQe5 15. Bxd7+ Kxd7 16. Qa4+ Ke7 17. Rb1 b6 18. Rb5 Qc7 19. Qg4 Kf8 20. c4 h521. Qf3 Rc8 22. Bb2 Kg8 23. Rd1 Rh6 24. c5 a6 25. Rb3 Qxc5 26. g3 h4 27. Rc1Qxc1+ 28. Bxc1 Rxc1+ 29. Kg2 h3# 0-1

[Event "Mate of the king (Rapid)"]
[Site "Tehran"]
[Date "2009.02.01"]
[Round "6"]
[White "Karpov, Anatoly"]
[Black "Ghaem Maghami, Ehsan"]
[Result "0-1"]
[ECO "E36"]
[WhiteElo "2644"]
[BlackElo "2604"]
[PlyCount "96"]
[EventDate "2009.02.01"]
[SourceDate "2009.02.02"]

1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nc3 Bb4 4. Qc2 d5 5. a3 Bxc3+ 6. Qxc3 dxc4 7. Qxc4 b6 8.Nf3 O-O 9. Bg5 Ba6 10. Qc2 Nbd7 11. Rd1 Qc8 12. e4 Bxf1 13. Rxf1 Qb7 14. Bxf6Nxf6 15. e5 Ne4 16. Rd3 c5 17. Re3 f5 18. exf6 Nxf6 19. Qb3 Nd5 20. Re5 Rac821. Ng5 Nf4 22. dxc5 Rfd8 23. Rxe6 Nxg2+ 24. Ke2 Qa6+ 25. Kf3 Rd3+ 26. Qxd3Qxd3+ 27. Kxg2 Qf5 28. f4 Qg4+ 29. Kh1 h6 30. Re5 hxg5 31. Rxg5 Qe2 32. Rfg1Qf3+ 33. R1g2 Rc7 34. h4 Qf1+ 35. Kh2 Qxf4+ 36. Kh3 bxc5 37. R5g4 Qf5 38. Kh2Rb7 39. b4 Qe5+ 40. R2g3 cxb4 41. axb4 Qe7 42. Rb3 Qe2+ 43. Kh3 Qf1+ 44. Kh2
Rf7 45. Rbg3 Rf2+ 46. Rg2 Rxg2+ 47. Rxg2 Qf4+ 48. Kh3 Qxb4 {On Time} 0-1

[Event "Mate of the king (Rapid)"]
[Site "Tehran"]
[Date "2009.02.01"]
[Round "6"]
[White "Ghaem Magham, Ehsan"]
[Black "Karpov, Anatoly"]
[Result "1-0"]
[ECO "B14"]
[WhiteElo "2604"]
[BlackElo "2664"]
[Annotator ",Mehrdad"]
[PlyCount "75"]
[EventDate "2009.02.01"]
[SourceDate "2009.02.02"]

1. e4 c6 2. c4 d5 3. exd5 cxd5 4. d4 Nf6 5. Nc3 e6 6. Nf3 Bb4 7. cxd5 Nxd5 8.Qc2 Nc6 9. Bd3 Ba5 10. a3 Nxc3 11. bxc3 Nxd4 12. Nxd4 Qxd4 13. Bb5+ Bd7 14. O-OQe5 15. Bxd7+ Kxd7 16. Qa4+ Ke7 17. Rb1 b6 18. Bf4 Qc5 19. Rb5 Qc8 20. Rg5 g621. Rg3 f6 22. Re1 {24:00 - 10:00 Minutes} Qd7 23. Rxe6+ Qxe6 24. Re3 Rad8 25.Rxe6+ Kxe6 26. Qc6+ Ke7 27. g4 h6 28. h4 g5 29. Be3 gxh4 30. Bd4 Rhf8 31. Kg2Rd7 32. Kh3 Rf7 33. Kxh4 Rd6 34. Qa8 Ke6 35. f4 f5 36. Qe8+ Re7 37. gxf5+ Kxf538. Qxe7 {On Time} 1-0

[Event "Mate of the king (Rapid)"]
[Site "Tehran"]
[Date "2009.02.01"]
[Round "8"]
[White "Karpov, Anatoly"]
[Black "Ghaem Maghami, Ehsan"]
[Result "1-0"]
[ECO "E36"]
[WhiteElo "2644"]
[BlackElo "2604"]
[Annotator ",Mehrdad"]
[PlyCount "85"]
[EventDate "2009.02.01"]
[SourceDate "2009.02.02"]

1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nc3 Bb4 4. Qc2 d5 5. a3 Bxc3+ 6. Qxc3 dxc4 7. Qxc4 b6 8.Nf3 O-O 9. Bg5 Ba6 10. Qc2 Nbd7 11. Rd1 Qc8 12. e4 Bxf1 13. Kxf1 h6 14. Bxf6Nxf6 15. Ne5 c5 16. dxc5 bxc5 17. f3 Qc7 18. Qc3 Rfd8 19. Kf2 Nd7 20. Nxd7 Rxd721. Rxd7 Qxd7 22. Rc1 Rb8 23. Rc2 Qd6 24. e5 Qb6 25. Kg3 g6 26. h4 Kg7 27. Qe3Qb3 28. Qxb3 Rxb3 29. Kf4 c4 30. g4 c3 31. bxc3 Rxa3 32. c4 Ra4 33. Ke3 Kf8 34.c5 Ra3+ 35. Kf4 Ra4+ 36. Kg3 Ke8 37. c6 Kd8 38. Rd2+ Kc7 39. Rd7+ Kxc6 40. Rxf7
Kd5 41. Rg7 g5 42. h5 Kxe5 43. Rg6 {on time} 1-0


مسابقه‌ي شطرنج ميان قائم مقامي و كارپف به سود نماينده‌ي ايران به پايان رسيد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در پايان ‌٢٠ مسابقه‌ي شطرنج ميان دو استاد بزرگ جهان احسان قائم مقامي از ايران و آناتولي كارپف از روسيه ، نماينده‌ي ايران با نتيجه‌ي ‌٥/١٠ بر ‌٥/٩ حريف نامدار خود را شكست داد و برنده‌ي جايزه‌ي ‌٤٠ هزار دلاري شد.
امروز مسابقه‌ي قائم مقامي و كارپف در بخش بازي‌هاي سرعتي برگزار شد كه از ‌١٢ ديدار انجام شده قائم مقامي شش ديدار را پيروز شد، پنج ديدار را واگذار كرد و يك مسابقه به تساوي رسيد.
بدين ترتيب رقابت‌ امروز را قائم مقامي با نتيجه‌ي ‌٥/٦ بر ‌٥/٥ پيروز شد. در رقابت‌هاي روزهاي گذشته و در بخش بازي‌هاي سرعتي دو شطرنج باز صاحب دو برد و دو شكست شدند.
در بخش بازي‌هاي فكري نيز از چهار ديدار انجام شده قائم مقامي و كارپف هر يك صاحب يك پيروزي، يك شكست و دو تساوي شده بودند.
در پايان ‌٢٠ مسابقه‌ي انجام شده ميان قائم مقامي و كارپف، استاد بزرگ شطرنج كشورمان با امتياز فني ‌٥/١٠ قهرمان شد.
قائم مقامي در اين مسابقه در مجموع صاحب ‌٩ پيروزي، هشت شكست و سه تساوي شد.
آناتولي كارپف استاد بزرگ شطرنج روسيه در فاصله‌ي سال‌هاي ‌١٩٧٥ تا ‌٨٥ و ‌١٩٩٣ تا ‌٩٩ قهرمان جهان بود. وي دومين حضورش در ايران تجربه مي‌كرد.
كارپف هشت سال قبل كه به ايران آمده بود، پس از انجام سه مسابقه‌ي همزمان تنها يك شكست را در كارنامه‌ داشت.

۱۳۸۷ بهمن ۲, چهارشنبه

بدون شرح

نمایی از سالن مسابقات تورنمنت کوروس ( ویک آنزی - هلند )


براستی آیا نمی توان د رکشور ایران چنین سالنی را ویژه شطرنج داشته باشیم ؟



۱۳۸۷ بهمن ۱, سه‌شنبه

یک توضیح

توضیح ضروری در مورد مقاله های اخیر ترجمه شده در مورد مهارت شطرنج در وبلاگ آموزش شطرنج :
این مقالات بر اساس پژوهش های علمی و توسط اساتید و بر پایه نمونه گیری آماری بدست آمده است . جدا از این که در پژوهش ها ممکن است درصدی خطا وجود داشته باشد ذکر نکاتی را برای علاقمندان و بخصوص خانواده های ارجمند نونهالان و نوجوانان شطرنج باز ضروری می بینم.
اول این که هرچند در مقاله چپ دستي / راست دستي ، تمرين و استعداد در شطرنج ، سن مناسب شروع شطرنج را قبل از 12 سالگی تخمین زده اند ولی باید متذکرشد در صورتی که فرزندان شما بالاتر از سن 12 سال را داشتند ، نباید با این دید او را از یادگیری شطرنج بر حذر دارید. چه بسا افرادی در سن بالاتر هم به موفقیت های خوبی دست یابند . نمونه این امر در مورد یکی از دوستان بسیار عزیزم محمد محبی صادق بود با این که وی در سن 18 سالگی شطرنج را آموخت به سرعت مدارج ترقی را پیمود و حتی به تیم ملی هم راه یافت.
و دوم این که شطرنج را هیچ گاه با هدف قهرمانی به فرزند خود نیاموزید . همانگونه که مستحضرید تنها در هر رده سنی و همینطور رده بزرگسالان تعداد محدودی به قهرمانی می رسند . یادگیری و بازی شطرنج فواید بسیاری دارد که بهتر است در این زمینه به مقالات و پژوهش های علمی در این زمینه مراجعه شود . شطرنج باعث افزایش اعتماد به نفس ،خلاقیت و بهره گیری از توانایی های ذهنی و تمرکز افراد و.... می شود.
بنابر این توصیه می شود در مورد یادگیری شطرنج توسط فرزندتان حتما با مربیان و کارشناسان مجرب مشاوره نمایید .
در مورد مهارت شطرنج هنوز نیاز به تحقیق های جامع تری حس می شود .

انتصاب مدیر جدید تیم های ملی



در حكمي از سوي رئيس فدراسيون شطرنج، استاد بزرگ شطرنج ايران به سمت مدير تيم ‌هاي ملي منصوب شد.به گزارش خبرگزاري فارس، در حكم مداحي براي امير باقري آمده است:با توجه به تجارب و سوابق مديريتي و ورزشي جنابعالي در رشته شطرنج به موجب اين حكم به عنوان مدير تيم هاي ملي شطرنج كشور منصوب مي شويد. اميد است در انجام امور محوله موفق و مويد باشيد.
من هم به نوبه خود برای امیر و تیم ملی آرزوی موفقیت دارم . با توجه به شناخت و تیزبینی که در امیر سراغ داریم امیدوارم وی با یک برنامه ریزی جامع و مطالعه در مورد نحوه اداره تیم های موفق جهان ، تحولی اساسی را در تیم ملی و بخصوص در رده های جوانان و نوجوانان ایجاد کند .

همایون توفیقی استاد بین المللی جدید ایران


کسب عنوان ارزشمند استادی بین المللی
همایون توفیقی بازیکن جوان و با آتیه
گیلان را به ایشان و خانواده محترمشان
تبریک می گویم.

۱۳۸۷ دی ۳۰, دوشنبه

تعویض در شطرنج (2)


مبحث تعویض ( درس هایی از استاد بزرگ دانیل کینگ ) ( 2)




نوبت حرکت با سفید

آیا سفید باید رخ ها را تعویض کند ؟



رونان بنت : بدون تردید رخ ها را تعویض می کنم .



1 Rxf7 Kxf7


و حالا با تعویض دیگری ، تفاوتم را پس می دهم .


2 Rxc3 bxc3 3 Kxc3



دلیل آن هم روشن است چرا که با وجود فیل سیاهی که بوسیله پیاده رونده b3 حمایت شده , سفید برای پیشروی مشکل دارد.
پس از تعویض ، شاه سفید مرکز را پیش از شاه سیاه بدست می آورد و ضمن تهدید پیاده e5 سیاه درمکان خوبی مستقر شده تا از پیشروی پیاده های خودی حمایت کند .
من باید مراقب باشم که در جناح شاه حرکات پیاده ای ضعیف نکنم تا شاه سیاه بتواند نفوذ کند. اما به نظر من آدم باید خیلی شجاع باشد: تعویض در f7 و سپس تعویض دوباره در c3 .


دانیل کینگ : اگر شما تفاوت جلو باشید و بخت تعویض رخ ها را دارید , 99% آن را انجام دهید .چرا؟ چون این تعویض اغلب به شاه اجازه داده تا بدون زحمت در صفحه پیشروی کرده و با حکمفرمایی خود با همکاری رخ به شاه دشمن و پیاده ها حمله کند .
بعد از :


1 Rxf7 Kxf7


سفید می تواند به شکل زیر ادامه دهد :



2 Rf2+ Kg7 3 Kc4



و اگرچه سیاه از همه چیز حمایت کرده ولی می توان وضعیت زوگزوانگ را برای او انتظار داشت .
با این حال رونان بدرستی تشخیص داد که می توان مستقیما به وضعیت آخر بازی برنده شاه و پیاده وارد شد و البته حق با اوست که تشخیص داد که سفید هنوز باید مراقب باشد تا این که به برتری قطعی برسد .
بعد از تعویض رخ ها , بازی این طور ادامه یافت :


2 Rxc3 bxc3 3 h4!


( برای اطمینان از این که شاه سیاه راهی برای حمله به پیاده های جناح شاه سفید پیدا نکند ) .



3...g5 4 g3 gxh4 5 gxh4


و سیاه تسلیم شد .

حال ببینیم سفید به چه شکل به پیروزی می رسد :

سفید قادر است تا شاه سیاه را مجبور به عقب نشینی کند .

5...Ke6 6 Kxc3 Kd6 7 Kb4


(گرفتن تقابل قطری )


7...Kc6 8 Kc4

( گرفتن تقابل مستقیم )

Kd6 9 Kb5 Ke6 10 Kc6 Kf6 11 Kd6


پیاده e سقوط کرده و بدنبال آن پیاده h نیز سقوط خواهد کرد .

در وضعیت های پیچیده واگذار کردن برتری نیرو ( ماتریال ) برای رسیدن به آخر بازی برنده و قابل اداره و شناخته شده ، تکنیک برد ی رایج است . آخر بازی های پایه را ملکه ذهن خود سازید.


۱۳۸۷ دی ۲۸, شنبه

چپ دستي / راست دستي ، تمرين و استعداد در شطرنج















مهارت هاي شطرنج و چپ دستي / راست دستي به چه شکل به هم ارتباط پيدا مي کنند ؟ آيا سن حياتي براي يادگيري شطرنج وجود دارد ؟ چه مدت طول خواهد کشيد تا به درجه 2200برسيم ؟ پروفسور گوبت و دکتر کمپيتلي دريافته اند که راست دست هاي کمتري در شطرنج بازان وجود دارد . [ براي رسيدن به موفقيت در شطرنج ] نبايد ديرتر از سن 12 سالگي شطرنج را شروع کرد و ميانگين 11000 ساعت تمرين براي رسيدن به درجه 2200 لازم است .

چپ دستي / راست دستي ، تمرين و استعداد در شطرنج

گيلرمو کمپيتلي و فرناند گوبت

نقش ارتباطي استعداد و تمرين در رسيدن به سطوح بالاي مهارت چيست ؟ اين سوال اخيرا توجه مهمي در روانشناسي در حوزه هايي مانند موسيقي ، ورزش و بازي ها را ( بعنوان مثال مقاله اخير روبرت هاوارد در تارنماي chessbase را ببينيد ) را بخود جلب کرده است . براي ساليان دراز ، پژوهش ما بسياري از ويژگي هاي روانشناسي شطرنج ( نظير نقش تصورات ذهني ، جزئيات مراحل تصميم گيري بازيکنان شطرنج و پشتيباني ساختار هاي مغزي از دانش شطرنج ) را مورد بررسي قرار داده اند . همچنين پرسشي در مورد استعداد و تمرين را در يک بررسي ارائه کرديم که نتايجش اخيرا در نشريات «روانشناسي رشد » و «يادگيري و تفاوت هاي افراد » منتشر شده ست (1) . در اين جا ما به مهم ترين يافته ها اشاره مي کنيم .

ما به گروهي از شطرنج بازان آرژانتيني ( 3 استاد بزرگ ، 10 استاد بين المللي ، 13 استاد فيده و 39 بازيکن بدون درجه ) پرسشنامه اي حاوي سه بخش ارائه کرديم . بخش اول شامل سوالاتي در مورد مسائل مختلف تمرين (‌ بعنوان مثال آيا شما از فايل هاي اطلاعاتي استفاده مي کنيد ؟‌آيا شما مربي داريد ؟ و.. ) بود . بخش دوم جدولي را در بر داشت که در آن بازيکنان مجبور به گزارش تعداد ساعت هايي که در هر هفته در سال هايي که به شطرنج مي پرداختند (‌به صورت انفرادي يا گروهي ) ، بودند . و سرانجام اين که بازيکنان مجبور به تکميل اين اطلاعات بطريقي بودند که ميزان چپ دستي ، راست دستي و يا دودست بودن آنها مورد ارزيابي قرار مي گرفت .

ما ارتباط عميقي بين تعداد ساعاتي که بازيکنان به شطرنج اختصاص مي دهند و درجه بين الملليشان یافتیم : بازيکنان بدون درجه اظهار داشتند که به طور متوسط 8303 ساعت به شطرنج اختصاص مي دهند و بازيکنان داراي درجه ي بدون عنوان 11715 ساعت , استاد فيده ها 19618 ساعت و استادان بين المللي 27929 ساعت . ( 3 استاد بزرگ اين بخش از پرسشنامه را تکميل نکردند ).





بايد اشاره کرد که سطح بالايي از تنوع در ميزان تمرين وجود داشت . براي مثال , بگذاريد تعداد ساعات اختصاص داده شده که بازيکنان نياز به رسيدن به درجه 2200 را داشتند در نظر بگيريم . ميانگين در حدود 11000 ساعت بود .اما در حالي که يک بازيکن نياز به تنها 3000 ساعت تمرين براي رسيدن به درجه مذکور داشت ، بازيکن ديگر بيش از 23000 ساعت براي رسيدن به همان سطح وقت صرف کرده بود . بعلاوه ،
چون شطرنج يک بازي ديداري- تجسمي است ، بايد انتظار داشت که ساختارهاي مغزي که بطور عمده به فرآيند هاي ديداري – تجسمي اختصاص مي يابند را فعال مي سازد . اين ساختار ها گرايش به قرار گرفتن در نيمکره راست مغز را دارند . همچنين بادر نظر گرفتن اين که مغز انسان کليه قسمت هاي بدن را با يک شبکه هدايت مي کند ، نيمکره راست مغز ، سمت چپ بدن را کنترل مي کند . بنابر اين ، بايد انتظار داشته باشيم که در جامعه شطرنج بازان ، سهم بيشتري به « چپ دستان» و يا حداقل« دو دست ها » تعلق دارد . در نمونه آماري ما ، 9/17% از شطرنج بازان چپ دست و يا دو دست بودند . که اين تعداد در مقايسه با 2/10% اشخاص چپ دست در نمونه کنترل شده از افراد غير شطرنج باز بطور قابل ملاحظه اي بالاتر است . با اين وجود ، بين سطح مهارت افراد چپ دست و راست دست اختلاف قابل ملاحظه اي مشاهده نشد .


ديگر پيش بيني ممکن در مهارت شطرنج مي تواند شروع سن يادگيري باشد . آرپاد الو در کتاب مشهور خود در مورد شطرنج عنوان نمود که بايد زماني ( سن ) حياتي براي ياد گيري شطرنج باشد که بعد از آن رسيدن به سطوح بالاي مهارت سخت تر است ( درست شبيه به يادگيري زبان ) . اطلاعات و آمار ما نشان داد که ارتباط زيادي بين سني که در آن بازيکنان شطرنج ، را بطور جدي شروع کرده بودند و درجه شان ( در زمان تکميل اطلاعات ) وجود داشت . متوسط سني که در آن بازيکنان هر گروه شطرنج را بطور جدي شروع کردند به اين صورت بود : بازيکنان بدون درجه، 6/18 سال ؛ بازيکنان داراي درجه ، 2/14 سال ؛ استادان فيده، 6/11 سال ؛ استادان بين المللي ، 3/10 سال و استاد بزرگان ، 3/11 سال .


تقريبا همه بازيکنان داراي عنوان بطور جدي ديرتر از سن 12 سالگي شطرنج را شروع نکرده بودند . در نمونه آماري ما، احتمال رسيدن به عنوان استاد بين المللي براي بازيکناني که شطرنج را بطور جدي در سن 12 سال و يا زودتر شروع کرده بودند ، نسبت 1 به 4 بود . در حالي که براي بازيکناني که ديرتر از اين زمان شروع کرده بودند ، احتمال اين که به نصاب استادي ميرسيدند ، نسبت مذکور 1 به 55 مي گرديد .




نتيجه جالب توجه ديگر ميزان پيشرفت بدست آمده بازيکنان سطوح مختلف بود . اختلاف قابل توجهي ( در حدود 80 واحد درجه ) در ميانگين درجه بين المللي بازيکنان عنوان دار و داراي درجه بعد از 3 سال پرداختن جدي شطرنج، وجود داشت. بعد از سال سوم ، متوسط اخذ درجه براي گروه اول 7 واحد بود بود درحالي که گروه دوم موفق به کسب 1 واحد درجه در هرسال شده بودند .




همچنين آمار و اطلاعات فعاليت هاي تمريني داده هاي ارزشمندي را مشخص کرد : 83% بازيکنان اظهار داشتند که بازي برق آسا انجام مي دهند ، 80% بازيکنان در بعضي مواقع مربي داشتند و 67% از فايل هاي اطلاعاتي استفاده مي کردند ، 66% با برنامه هاي رايانه اي بازي مي کردند و 56 % علاقمند به بازي چشم بسته بدون استفاده از صفحه شطرنج بودند و تنها 23 % بازي چشم بسته را بازي مي کردند . بعضي فعاليت ها بيشتر توسط بازيکنان قوي تر انجام مي شد تا بازيکنان ضعيف تر مثل : گرفتن مربي ، استفاده از فايل هاي اطلاعاتي و بازي برق آسا . و سرانجام اين که بازيکنان قوي تر تمايل به داشتن کتاب هاي بيشتري نسبت به بازيکنان ضعيف تر بودند .





مجموعه نتايج فوق اشاره دارد که انجام دادن تمرين ضروري است ولي شرط لازم براي رسيدن به سطوح بالا ي عملکرد شطرنج نمي باشد . و به اين معني است که انجام هزاران ساعت تمرين شطرنج ضروري است ولي با اين وجود نمي تواند کافي باشد . عوامل ديگري هستند که مي تواند در رسيدن به سطوح بالا کمک کند . ما فهميديم که اگر فردي مي خواهد استاد بين المللي شود بايد از سن 12 سالگي و يا قبل از آن شطرنج را شروع کند . و در نهايت اين که افرادي که چپ دست و يا دو دست هستند،‌ ممکن است در آغاز به کار رشته شطرنج اکثريت داشته باشند ( به همين دليل است که درصد بيشتر از انتظاري از آنها بازي شطرنج را انتخاب مي کنند ) ولي اين اکثريت بعد ها ممکن است با ميزان تمرين دخيل شده در رسيدن به سطح بالاي مهارت کم رنگ تر شود .

منبع :‌سايت chessbase

ترجمه و تنظيم :‌علي قائم مقامي








1- کمپيتلي .ج . و گوبت ، ف . نقش تمرين در شطرنج : مطالعه مدت دار . يادگيري و تفاوت هاي فردي (‌براي دريافت منبع اينجا کليک کنيد ) . کمپيتلي .ج . و گوبت ، ف (2007) . نقش تمرين در حوزه هاي مشخص ،‌چپدستي/راست دستي و سن شروع شطرنج . روانشناسي رشد ،‌43،‌159، 172 . ( براي دريافت منبع اينجا کليک کنيد‌ ) .

درباره پژوهشگران :( با عرض پوزش از شما که فرصت ترجمه این بخش میسر نشد )


Guillermo Campitelli was born in Buenos Aires in 1972. He did a degree in Psychology at the Universidad de Buenos Aires and a PhD in Psychology at the University of Nottingham under the supervision of Fernand Gobet. After being a research fellow and lecturer at Brunel University (UK), he returned to Argentina to teach at the Universidad Abierta Interamericana.
Recently, he has been granted a research fellowship from the Argentine National Research Council. Until 1997 he was coach of a number of Argentine players that later became Grandmasters or International Masters. Since then, he has been an active researcher of the psychological processes underpinning chessplayers’ expertise, including memory, imagery, thinking and decision making. Among other things, he scanned the brain of Grandmasters and International Masters using functional magnetic resonance. Currently he combines his research and teaching duties with the psychological training of chess players for competition.


Fernand Gobet is Professor of Cognitive Psychology and Director of the Centre for the Study of Expertise at Brunel University, West London. He spent his first career as a chess player, playing for the Swiss national team and earning the title of an International Master. He then moved to a scientific career, receiving his PhD in psychology in 1992 from the University of Fribourg (Switzerland). After collaborations with Herbert Simon (one of the founders of Artificial Intelligence) and Adriaan De Groot (the father of chess psychology), he held research and academic positions at the University of Nottingham until 2003, when he moved to Brunel University.
Gobet has extensively written on expertise, the acquisition of language, and computer modelling. His book Moves in Mind (2004, Psychology Press), co-authored with Alex de Voogt and Jean Retschitzki, provides a systematic study of the psychology of board games, including chess.